Hypotyreos – den stora tröttheten

Hypotyreos – den stora tröttheten

Låg ämnesomsättning eller hypotyreos verkar vara en underdiagnostiserad och underbehandlad folksjukdom. Troligen finns det ett mycket stort mörkertal av drabbade, som ännu inte fått rätt diagnos och behandling. När det gäller hypotyreos fungerar sjukvården idag oftast dåligt. Den allmänna meningen bland dagens läkare är att detta är en sjukdom som är lätt att upptäcka och behandla, men det finns också läkare och forskare som har lyssnat på patienterna och förstått hur dåligt diagnostisering och behandling fungerar för den stora grupp patienter som inte passar in i mallen.

Hypotyreos.se är i första hand skapad för att vara ett stöd för:

Dig som har fått diagnos och behandling för hypotyreos, men fortfarande mår dåligt och har låg livskvalitet eller

Dig som felaktigt fått en “trötthetsdiagnos” eller

Dig som är oförklarligt trött, men av läkarna fått reda på att proverna visar att “allt är bra” eller

Dig som är orolig för någon i din närhet. Någon som antingen inte själv orkar ta tag i problemet eller som inte har fått den hjälp som behövs av vården.

Om du däremot har fått diagnosen Hypotyreos och är nöjd med den behandling du får, så är det inte till dig som sidan i första hand riktar sig. Du kan vara glad och tacksam för att du passar in i den “mall” som vården idag har för hypotyreosvården, men du kan ju förstås ändå välja att hitta mer information om din sjukdom här.

Hypotyreos.se är i första hand en länksamling och innehåller många länkar till olika sidor. Därför kan det kanske kännas svårt att veta var man skall börja, för att underlätta starten lite har jag samlat ett litet urval av intressanta länkar här:

Forum:

Turtles sköldkörtelforum – Fritt medlemskap

Hypotyreosföreningen – För betalande medlemmar

Facebook:

Sköldkörtelföreningen

Stoppa felbehandlingen av Hypotyreos

Vi som LIDER utav Hypotyreos

Alla vi med hypotyreos som vägras hjälp!

Sköldkörtelforumet

Myxödem

Detta är ett urval av de grupper som finns på Facebook. Det startas nya allt som oftast, ofta genom att en undergrupp skapas från en existerande sida, för diskussioner som rör ett mer begränsat område av sjukdomen; behandlingar, kost, motion, geografiskt område eller annat. Det finns också en sida som heter Hypotyreos och använder en del av den banner jag har skapat för denna webbplats, men den gruppen har ingenting med Hypotyreos.se att göra.

Videoklipp:

Youtube: Vi måste få en ändring nu

Nyhetsmorgon: Doktorn svarar på frågor om struma

Youtube: Sköldkörtelproblem med dr Ernst Nyström

Youtube: Britt-Marie Toregard: Hur jag upptäckte min hypotyreos

Youtube: Britt-Marie Toregard om problemet med att mäta hormoner i blod

Youtube: Hypotyreos typ 2

Bloggar:

Sköldkörtelsidan. En mycket omfattande blogg med mängder av information ordnade i olika kategorier, av författaren till Sköldkörtelboken.

Gunnels NDT-dagbok. Om livet före och efter Naturligt sköldkörtelhormon.

Ann-Chrisitins tankar och funderingar- sköldkörteln. Tyvärr blir man utsatt för en pop-up-ruta med reklam vid besök, men annars är detta en intressant blogg av en av pionjärerna inom kampen för en bättre hypotyreosvård.

Böcker:

Sköldkörtelboken av Eva Sartorius. En lättläst nybörjarbok om hur ämnesomsättningen fungerar och annat som kan vara bra att veta om sjukdomen hypotyreos.

Stoppa Sköldkörtelskandalen av Janie A Bowthorpe. Författaren driver ett patientforum i USA och har samlat mycket information och många praktiska råd i boken. Den tar upp olika behandlingsmetoder för hypotyreos, hur man får diagnos, provtagningar, trötta binjurar mm. Skall man bara köpa en bok, så rekommenderar jag denna för alla som har problem med sin sjukdom och vill hitta möjliga lösningar.

Det trötta folket: Sköldkörteln och mitokondriernas betydelse för vår hälsa- ett evolutionsmedicinskt perspektiv av Helena Rooth Svensson. Författaren är läkare och detta är första utgåvan som nu är slutsåld på förlaget, men kan finnas på bibliotek. Boken är skriven för andra läkare och intresserade patienter, men man behöver nog ha en del grundkunskaper för att förstå innehållet.

Sköldkörteln och mitokondrierna- samverkan och betydelse för individ och folkhälsa av Helena Rooth Svensson. Andra utökade upplagan av författarens bok ovan.

Hashimoto av Anna Nederdal. Författaren är själv patient och har skrivit boken som hjälp för andra patienter som fått den autoimmuna varianten av hypotyreos- Hashimotos sjukdom.

Om du inte får hjälp:

Hypotyreos.info: Så får du din läkare att förstå- 10 tips

Hypotyreos.info: Om din läkare inte vill hjälpa dig

Hypotyreos.info: Ny TSH-gräns- artiklar att skriva ut och visa för din läkare

Hypotyreos.info: På Levaxin men fortfarande symtom?

Thyroideva: Egenremiss

Några intressanta sidor:

Hypotyreos.info- när hypotyreos inte syns i dagens blodprov

Hälsporrekliniken – Hjälp och behandling fötterna

Wellnessguide.se: Kvinnor nekas behandlingen som gör dem friska

Wellnessguide.se: Är du trött, nedstämd och frusen med en allmän sjukdomskänsla, men frisk som en nötkärna enligt blodproven?

Wellnessguide.se: När skall läkarna uppdatera sina kunskaper?

Mia Lundin: Hypotyreos- Vad är det och vad kan du göra åt det?

HD, september 2009: 14 års kamp för rätt diagnos

HD, september 2009: De blir sjukvårdsnomader

Svorskan: Hashimoto gästbloggar

Mitt enstaka liv: Ordlista

Elisabet Höglund: Trötthetssjukdomarna har hittills inte tagits på allvar

Aftonbladet: Utbrändhet ofta sköldkörtelfel

Chalmers, Kemi- och Bioteknik: Utmattning och hypotyreos- Biokemi bakom aktuell diagnos

2000-talets vetenskap, 4-2007, sidan 10-12: Behandling av sköldkörtelsjukdom med kroppsegna ämnen av Karin Munsterhjelm