Egenvård – Hypotyreos

Egenvård – Hypotyreos

Det kan vara frustrerande att må dåligt, men ändå behöva vänta på att få rätt diagnos och en fungerande behandling för sin hypotyreos. För även om man har tur och får snabb hjälp så är det ju inte ovanligt att det tar uppåt ett halvår innan medicindosen är rätt inställd. Därför är det ju tur att det finns en hel del man kan göra själv för att hjälpa kroppen att fungera bättre i väntan på att sjukvården skall göra sin bit.

Till stor del handlar det om att äta nyttigt och se till att man får i sig alla de olika näringsämnen som behövs för kroppens normala funktion. Om man varit sjuk länge innan man fått diagnos och behandling, så kan kroppens näringsdepåer ha tömts på olika ämnen och gjort att en obalans uppstått

Bäst är det naturligtvis om man kan fylla på med naturlig näring från en allsidig och näringsrik kost, men detta kan idag vara svårare än vad det var för bara några decennier sedan. Vissa fakta talar för att våra åkerjordar blir allt mer urlakade genom den moderna tidens effektiviserade odling med ensidig gröda, nakna jordar vintertid, konstgödning, moderna bekämpningmedel, försurning med mera och att våra livsmedel därför innehåller allt mindre näringsämnen.

Om man dessutom äter mycket snabbmat, färdigmat och annan industriprocessad mat, så är frågan hur mycket näring som finns kvar och kan tas upp av kroppen. Som ett exempel kan nämnas att det i den industriellt tillagade maten ofta saltas med salt utan tillsatt jod, till skillnad mot det jodberikade salt som förr oftast användes vid matlagning i hemmet.

En sak man kan pröva är därför att man, som komplement till en näringsrik och varierande kost, lägger till en period med kosttillskott av bra kvalitet med de viktiga vitaminer, mineraler, fettsyror och andra ämnen som har en direkt påverkan på ämnesomsättningen, för att testa om det har någon effekt på hur man mår.

För min egen del upptäckte jag att att kunskap om olika näringsämnen var en förutsättning för att jag skulle kunna må så bra som det är möjligt. Efter många års sjukdom var min kropp urlakad på många ämnen och med allt lägre ämnesomsättning hade stressen allteftersom ökat. Vid stress går det åt stora mängder av tex magnesium och b-vitaminer, särskilt B5 och B6, så det är ju inte svårt att inse att min kropp troligtvis hade låga nivåer av dessa ämnen. Mina svåra ögonproblem (torra, grusiga, värkande ögon) minskade med Omega-7 och Omega-3 hjälpte mig mot hjärndimman osv.

Här har jag försökt samla ihop olika metoder för en bättre fungerande ämnesomsättning och därmed en bättre funktionsförmåga, här finns info om olika dieter man kan välja att pröva, miljögifter och andra ämnen, tex flour, man kan välja att försöka undvika i den mån det går och en hel del andra idéer om hur man kan hjälpa sin kropp i positiv riktning.

Jag tror att det är viktigt att börja med det som känns mest aktuellt och starta sin resa mot bättre hälsa där- om man försöker ändra alltför mycket på kort tid så är nog risken stor att det blir övermäktigt och att man snabbt återgår till gamla vanor igen. Om man ändrar något litet och då kanske börjar må lite bättre, så kanske det är lätt att därefter gå vidare med ytterligare någon förändring.

Jag har här valt att ta med sidor från olika företag och personer som vill sälja produkter eller tjänster, när informationen på deras webbplatser varit av sådant intresse att jag tror att andra kan ha nytta av den. Jag vill poängtera att jag inte får någon som helst ersättning från någon av dessa ställen och att det från min sida inte är en rekommendation att välja just de produkter eller tjänster sidorna, i vissa fall, gör reklam för! Det är upp till var och en att själv bedöma vad som kan vara intressant och värt att pröva när det gäller den egna hälsan och för det mesta finns det flera olika leverantörer av produkter och tjänster.

Om kost, näring och kosttillskott

Sanna Ehdin: Näringsbrist i mat

Thyroideva: Orsaker till hypotyreos- Näringsbrist

Kostkoll.se: Under- eller överfunktion i sköldkörteln? Om näringsbrist i samband med hyper-/hypotyreoser

Sanna Ehdin: Brister på mikronäringsämnen i typisk västerländsk diet

Näringskällan: Hypotyreos- orsak, symtom, behandling

Zahras sida: Tecken, symtom och lösningar vid dålig sköldkörtelfunktion

Thyroideva: Vikten av näring!

Sköldkörtelföreningen: Ordföranden bloggar om näring vid sköldkörtelsjukdom

Madeleine Marcus, näringsterapeut: Hypotyreos- bland annat om kost och gifter

Från utbrändhet till livslust: Att balansera sköldkörteln (hypotyreos) på egen hand- går det?

Från utbrändhet till livslust: Läkning av underativ sköldkörtel naturligt (hashimotos)

Från utbrändhet till livslust: De som lyckats läka Hashimoto´s (underaktiv sköldkörtel)

Vitaviva: Nedsatt sköldkörtelfunktion

Karl Hultén: 10 steg till bättre hälsa

Expressen, april 2011: 6 säkra om mat och psyke

GP: Här är de tio bästa grönsakerna

Sanna Ehdin: Maten är vår bästa medicin

Sanna Ehdin: Ät dig frisk och pigg!

Malins hälsomanual: Weston Price- om felnäring, undernäring och övervikt

Fet hälsa: Inflammation bidrar till psykiska sjukdomar

Kostkoll.se: Artiklar om hälsa

Thyroideva: Forskning i EU

Wikipedia: Metabolism

Om näring och kosttillskott

Hypotyreos.info: Kosttillskott

Greatlife: Hur vet jag om ett tillskott är bra eller inte?

Sanna Ehdin: Vitaminer & mineraler

Malins hälsomanual: Viktiga små enzymer

Malins hälsomanual: Syra/bas-balansen

Greatlife: Besvär med sköldkörteln?

Greatlife: Sköldkörteln under höst och vår

Ladenberg Nutrition: Så sköter du din sköldkörtel med rätt kost och näring

Greatlife: Kosttillskott vid depression och stress

Näringskällan: Sköldkörteln – Hypotyreos

Qi-niken Hälsocenter: Hypotyreos- Orsak, symtom, behandling

Livsmedelsverket: Kostråd

Hälsosidorna: Optimalt dagligt intag, mineraler

Hälsosidorna: Optimalt dagligt intag, vitaminer

Hälsosidorna: Mineraler och hälsa

Hälsosidorna: Vitaminer och hälsa

Hälsosidorna: Mat och hälsa- näringstabeller för olika livsmedel

Medicinsk ordbok: Vitaminer & mineraler

Vitaminsidan: Mineraler

Vitaminsidan: Vitaminer

Sanna Ehdin: Vitaminer och mineraler

Hälsosidorna: Sjukdomar- mat, näring och hälsa

Hälsosidorna: Antioxidanter

Hälsosidorna: Enzymer

Hälsosidorna: Hormoner

Specifika näringsämnen

När jag började att läsa på om olika näringsämnen och den stora roll var och en av dem spelar i kroppens alla olika processer, så upptäckte jag att detta var ett fascinerande ämne! Våra kroppar är ju till stor del uppbyggda av och därför beroende av olika mineraler, vitaminer och andra ämnen för sin funktion. Mängder av olika processer skall hela tiden ske i våra kroppar, så det är alltså en viktig del i vår hälsa att det finns tillgång till tillräckliga mängder av alla de olika näringsämnen som vi behöver för att fungera.

När jag läste om magnesium upptäckte jag att väldigt många av de symtom som gäller för hypotyreos också uppstår vid magnesiumbrist och så vidare. Egentligen är det ju ganska självklart att kroppen inte kan fungera korrekt om de ämnen som behövs för funktionen saknas, tex så fungerar många av mineralerna som enzymer /nycklar för olika cellers funktion.

Det behövs tillräckliga halter av jod för att sköldkörteln skall kunna producera tillräckligt med sköldkörtelhormoner, tillräckligt med selen för att lagringshormonet T4 skall kunna omvandlas till det aktiva hormonet T3, magnesium behövs för en normal ämnesomsättning, selen och zink en absolut nödvändighet för att ämnesomsättningsprocessen alls skall fungera. Brist på selen innebär till exempel att sköldkörtelhormonerna har svårt att ta sig in i cellerna där de skall göra nytta. Järn är ett annat viktigt mineral.

Q10 är ett coenzym som spelar en viktig roll i cellernas energiomsättning. Kroppen kan själv tillverka detta, men produktionen börjar avta redan i 20-årsåldern vilket antagligen innebär att ju äldre man är desto större anledning att tillföra detta via kosten (främst feta livsmedel samt oxhjärta) eller tillskott.

Omega-3 har troligen varit en viktig förutsättning för den mänskliga hjärnans utveckling och spelar fortfarande en viktig roll för hjärnans funktion och även för ögat.

Om man levt under starkt stress under en längre tid, vilket ofta blir följden av den allt lägre energiproduktionen, så kan kroppen ha brist på tex b-vitaminerna och magnesium, som förbrukas i stora mängder när kroppen försöker hantera de höga stressnivåerna. Det konstiga är kanske att sjukvården inte mer aktivt tar med detta i diagnostiseringen när människor söker för olika krämpor, det är nog egentligen bara järn, b-12, vitamin d och kanske något mer man har som rutin att kontrollera. Här har jag kanske inte tillräcklig kunskap, så upplys mig gärna om du vet bättre.

Viktigt att tänka på är att inte äta för stora mängder, särskilt av de fettlösliga vitaminerna, eftersom de kan lagras i kroppen och ställa till med skador i för stora doser.

Jod

Hypotyreos.info: Jod och kaliumjodid

Magnesium

Vitala Nyheter: Mirakelmineral återupptäckt (om magnesium)

Magnesium och dess betydelse för hälsan: Från migrän och osteoporos till hjärtinfarkt

Lyckobloggen: Näringsbristen som kan sänka ditt humör

Sanna Ehdin: Fokus på Magnesium

Zahras sida: Rekommenderat, optimalt och terapeutiskt intag av magnesium, magnesiumbrister och magnesiumupptag

Malou efter tio: Magnesium- vår vanligaste mineralbrist

Järn

Hypotyreos.info: Viktigt om järn

Zink

Lyckobloggen: Zink- ett kraftfullt humörhöjande mineral!

Stark, frisk och lycklig: Zink

Bor

Välbefinnaren: Bor

Helhetsdoktorn: Bor

Vitaviva: Bor

B-vitaminerna

Vitaminsidan: B-vitamin

Wikipedia: B-vitamin

Bristguiden: Vad är b-vitaminbrist?

Thyroideva: B5

Sköldkörtelbloggen: Vanligt med B12-brist

Blogg: Kaarinas liv med B12-brist

C-vitamin

Sköldkörtelbloggen: C-vitamin kan underlätta levaxinupptaget

MariaS sida: C-vitamin ökar upptaget av levothyroxin (Levaxin)

D-vitamin

Kostdoktorn.se: D-vitamin: Solenergi åt dig?

Expressen, september 2010: Rädda hjärnan med D-vitamin

D-vitaminbrist när solens strålar står för lågt

Göteborgs-Posten: D-vitamin viktigare än vi trott

Kostdoktorn: Mer D-vitamin rekommenderas nu även av Livsmedelsverket

Illustrerad vetenskap: Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar

Lyckobloggen: Positiva tankar räcker inte hela vägen- håll koll på D-vitaminet!

Malou efter tio: Hudkräm kan stoppa det nyttiga D-vitaminet

Omega-3

Malins hälsomanual: Om vikten av rätt Omega-3 balans- i oss och i djuren vi äter

Kurera: Omega-3 mot inflammation

Omega-3.se: Livsmedel som innehåller Omega-3

Fitnessguru: Animaliskt och vegetabiliskt Omega-3

Lyckobloggen: Lyckligare av medelhavskost

Wikipedia: Omega 3-fettsyra

Näringsmedicinsk tidskrift: Nya rön om fiskolja och dess betydelse för hjärnan, hjärtat och lederna

Omega-7

Naturligt om hälsa: Havtorn- det flytande guldet

Alternativdoktorn: Slemhinnor

Q10

Greatlife: Coenzym Q10- åldras långsamt

Greatlife: CoQ10- mer än bara anti-aging

Greatlife: Motverkar Coenzym Q10 depression?

Dieter

De dieter som har visat sig vara positiva vid hypotyreos, har alla det gemensamt att de minskar kolhydratintaget och därmed inflammationerna i kroppen. Det kan finnas fler, men detta är de som jag vet att hypotyreospatienter har rekommenderat:

LCHF

Kostdoktorn: Mot en friskare framtid (LCHF)

Kostdoktorn: Kan man bli fri från sköldkörtelproblem?

Bok: Matrevolutionen- Ät dig frisk med riktig mat

Youtube: Matrevolutionen- Ät dig frisk med riktig mat

IFD- Inflammationsdämpande diet

Sanna Ehdin: IFD- maten

Sanna Ehdin: IFD- Inflammationsdämpande diet

Sanna Ehdin: IFD-systemet bästa hjälpen

Kurera: IFD-kost- för att minska inflammationer i kroppen

Kurera: IFD-kosten du skall äta för att lindra inflammation

Kurera: Byt ut maten som gör dig deppig- mot maten som gör dig glad

Kostkoll: Ät dig stark och frisk med IFD-trenden

Kostdoktorn: Hur botar man inflammatoriska sjukdomar?

Bok: Sannas matbok- för den självläkande människan

Paelo- Stenålderskost

Karl Hultén: Vad är Paleo?

Stenålderskost- paleolitisk kost: Naturlig kost för människan

Karl Hultén: Paleo vid autoimmun sjukdom- åt dig fri från inflammation

Eva Renner´s kost

Eva Renner´s kost: Min väg till hälsa och normalvikt

Eva Renner´s blogg

Malou efter tio: De vita gifterna- Vad gör socker med din kropp? Eva Renner blev frisk fråm sköldkörtelsjukdom när hon la om kosten

Glutenfritt

Hälsa som livsstil: Om du inte äter gluten, vad äter du då?

Mer om kost

Fetter

Sanna Ehdin: Fett & olja

Sanna Ehdin: Har du fettbrist?

Sanna Ehdin: Stärkande fett

Sanna Ehdin: Skapa fettsyrabalans!

Sanna Ehdin: Omega 6/3-kvoten livsviktig

Sanna Ehdin: Banta med nyttig kokosolja!

Malins hälsomanual: Kokosfett

Kostdemokrati: Kokosolja har helt otroliga näringsvärden & farmakologiska möjligheter

Näringsterapeuten.se: Kokosolja

Friskare liv: Kokosolja, dess fördelar och användningsområden

Hjärnhälsa

Expressen, mars 2010: Åtta saker din hjärna älskar

Tarmhälsa

Madeleine Marcus: Sambandet mellan Hashimotos och tarmen

Zahrassida.se: Nästintill alla sjukdomar härstammar från tarmen…

DN: Livet i tarmen påverkar själen

Malins hälsomanual: Läckande tarm

Stark, frisk och lycklig: Läckande tarm

Kostdemokrati: Studie- ALLA får läckande tarm av gluten!

Karl Hultén: Tarmflora, sjukdom och hälsa- så får du en sund bakterieflora

Karl Hultén: Så läker du en läckande tarm

Karl Hultén: Så blir du fet av läckande tarm

Karl Hultén: Vete orsakar läckande tarm

Malou efter tio: Syrade grönsaker- inte bara trendigt utan även bra för magen

Om kost och inflammationer

Kurera: Inflammationer och kost

Kurera: Inflammation- orsaken till många vanliga sjukdomar

SvD: Inflammation kan vara orsak till depression

Syra-bas-balansen

Malins hälsomanual: Syra/ bas-balansen

Sanna Ehdin: Bikarbonats läkande förmåga

Näringsterapeuten.se: pH-miraklet

Smarta Maten- bättre hälsa och mer energi!

Näringsterapeuter

Näringsmedicinska Yrkesförbundet

Annat

Hormonobalans

Näringsmedicinsk tidskrift: Sambandet mellan äggstockar- binjurar- sköldkötel

Thyroideva: Orsaker till hypotyreos- Hormoniella svängningar

Malins hälsomanual: Östrogendominans

Malou efter tio: Om bioidentiska hormoner för kvinnor

Bok: Kaos i kvinnohjärnan- Balansera dina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt

Expressen: Bli kvitt tjockhormonet- slipp dina stresskilon

Andning

Sanna Ehdin: Rätt andning höjer energin

Malins hälsomanual: Tänk på andningen!

Saker att undvika

Det finns en del saker som man kan välja att försöka undvika: Flour är ett ämne som kan påverka sköldkörtelns funktion, då flouratomen är mycket lik jodatomen och tar dess plats, vilket då kan försvåra upptaget av jod och alltså leda till en försämrad funktion av sköldkörteln.

Gluten skapar inflammationer i tarmen och ökar den autoimmuna aktiviteten i kroppen, vilket är ett problem när man redan har en autoimmun sjukdom, som tex den vanligaste formen av hypotyreos. Det är också vanligt att man får ytterligare autoimmuna sjukdomar, när man redan har en, vilket gör att många har både en autoimmun hypotyreos och glutenintolerans.

Påfrestningar som miljögifter, stress och annat gör att en kropp som redan går på sina reserver, blir ytterligare utsatt. Här är några idéer om vad man kan välja att försöka undvika i sin vardag.

Gluten

Thyroideva: Orsaker till hypotyreos- Glutenintolerans

1177 Vårdguiden: Glutenintolerans

Ladenberg Nutrition: Glutenintolerans och celiaki vanligare än vi tror!

Svenska Celiakiförbundet: Symtom

Karl Hultén: Trött på att vara trött?- Så kan gluten orsaka kronisk trötthet

Hälsa som livsstil: Ingen människa kan bryta ner gluten

Hälsa som livsstil: Hur gluten attackerar din hjärna

Karl Hultén: Gluten och autoimmuna sjukdomar

DN: Gluten gör fler sjuka

Sanna Ehdin: Gluten ger övervikt

Sanna Ehdin: Sakligt om glutenintolerans

Thyroideva: Magknip och gluten

Glutenintolerans (celiaki)

De vita gifterna

Sanna Ehdin: Varför tål man inte mjölk och vete?

Sanna Ehdin: De vita gifterna

Sanna Ehdin: Är du brödberoende?

Hälsa som livsstil: Skillnad på spannmål förr och nu

Bok: Gluten och mjölk- källa till moderna sjukdomar, så påverkas du av maten

Youtube: Vita gifter- mjöl, gluten

Youtube: De vita gifterna- Gluten och mjölk

Malou efter tio: De vita gifterna- Är mjöl farligt?

Thyroideva: Insulin, socker och kolhydrater

Ett sötare blod- om hälsoeffekterna av ett sekel med socker

Sanna Ehdin Anandala: Den nya sockerdöden

Expressen: Läkarlarm- Sockret är lika farligt som tobak

Malou efter tio: De vita gifterna- Vad gör socker med din kropp?

Malou efter tio: De gömda sockerarterna i våra livsmedel

Annat ätbart

Karl Hultén: Så undviker du de inflammationsskapande fetterna

Sanna Ehdin: Fleromättade fetter

Thyroideva: Ginseng, Rosenrot och Rysk rot

Malins hypo2-blogg: Jästextrakt och glutamat

Greatlife: Soja- inte att rekommendera

Sanna Ehdin: Junk food som dödar

Kurera: Vad innehåller maten- egentligen?

Stress

Maria Helander: Vad händer i kroppen vid stress

Hälsosidorna: Stress- stresshantering och utbrändhet

Hälsa som livsstil: Känner du dig utbränd? – del 1: Stress och binjurar

Hälsa som livsstil: Känner du dig utbränd? – del 2: Orsaker till utmattade binjurar

Hälsa som livsstil: Känner du dig utbränd? – del 3: Stress & Sköldkörteln

Flour

DN: Flour misstänks ge sköldkörtelsjukdom

Doktor Dahlqvists blogg: Fluor- ett gift

Britt-Marie Toregard: Fluor förgiftar

2000-talets vetenskap: Fluorsköljning- en religion

Flouren inom tandvården är ett cellgift

Kvicksilver.org: Varning för fluor!

Klokast: Fluor

Epoch Times, december 2009: Dags att ifrågasätta Fluor?

Naturvårdsverket: Fluor

Gifter i mat och miljö

Thyroideva: Miljögifter skadar sköldkörteln

Malins hypo2-blogg: Toxiner och hur de påverkar metabolismen

Thyroideva: Orsaker till hypotyreos- Vår miljö

Malins hälsomanual: Badskumt

Thyroideva: Bromerade flamskyddsmedel

Thyroideva: Kroppen inpyrd med brom

Malins hälsomanual: Teflon

Thyroideva: Miljögifter

Karl Hultén: Så undviker du de moderna gifterna i maten

Sanna Ehdin: Kemikalier bakom folksjukdomar

Thyroideva: Strålning & Mediciner, tex inflammationshämmande medel

Annat

Hypotyreos.info: Referat från dr Helena Rooth Svenssons föredrag i Limhamn

MåBra, februari 2013: Oförklarligt trött?

MåBra, mars 2011: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna